Follow Me!
Hogyan lesz a cicából szuper intelligencia?
Éppen egy macskákat bemutató filmet sugároztak a televízióban, amikor belekezdtem a mai kalandozásba. Legyen ez a kiindulás, lássuk, mit találunk a hálózaton. Az elsõ próbálkozás legyen a szokásos, írjuk be a www.cat.com címet. Ami megjelenik, azt gyorsan el is felejthetjük, nincs sok köze a cicákhoz, az óriás földmunkagépeket gyártó Catepillar cég oldala ugrik be. Igaz, hogy szabad szörfözésre invitáltam az olvasót, de ne adjuk ilyen gyorsan fel, próbáljuk meg a Looksmart www.looksmart.com keresõbe beírni: cat. Itt már sok találatot kapunk, többek között egy macskákról szóló online magazin is található a listán http://www.catsmag.com/home.html, ugorjunk ide! A sok-sok macskás információ, és tüneményes kép mellett számos hirdetést is találunk, többek között a Nemzetközi Macska Tenyésztõk Szervezetének http://www.tica.org/ Internet címére mutató linkjét. Ha meglátogatjuk ezt az oldalt, láthatjuk, hogy a macskatartók gondoltak azokra is, akik más háziállatot kedvelnek, õk üzemeltetik ugyanis a Houshold Pets http://www.tica.org/hhpdiv.htm lapokat is. Egyelõre azonban még ne hagyjuk magukra a macskabarátokat, a Cattery Home Pages http://www.tica.org/members.htm földrészenként, országonként sorolja fel a tagokat. Ha itt például megnézzük a American Curl Sarcenet Cattery http://www.sarcenet.com/index.htm hivatkozást, akkor láthatjuk a szebbnél szebb cicák fényképeit is. Egy villogó hirdetés alapján folytassuk utunkat, és menjünk el a Második Virtuális Macska Show-ra http://www.fanciers.com/breedlist/catshow/. Az Interneten zajló versenyre mindenki benevezheti kedvencét, ha van tíz dollárja, és egy jól sikerült fényképe a cicájáról. Az elsõ helyezett 5000 dollár jutalmat kap, ami megmagyarázza a nagy érdeklõdést, hiszen a tavalyi seregszemlére több mint 400 résztvevõ jelentkezett.

Miután megnéztük a tavalyi gyõzteseket és helyezetteket, lépjünk vissza a Sarcenet Cattery http://www.sarcenet.com/index.htm lapra, és nézzünk körül az itt található linkek között http://www.sarcenet.com/newlinks.htm. A sok érdekességbõl kattintsunk az ígéretes nevû Animalida 97 http://www.sfsinforma.com/animalida/indexing.htm hivatkozásra. A spanyol székhelyû rendezvény világméretû kiber randevúra hív minden állatbarátot. A fényképes levelezõ partner keresõ segítségével egymásra találhatnak az amerikai és orosz kutyatartók, a japán és német papagáj tulajdonosok, de ha a világ egzotikusabb részeirõl választunk, könnyen bukkanhatunk kígyó, vagy krokodil tulajdonosokra is.

Ha visszalépünk az Animalida 97 http://www.sfsinforma.com/animalida/indexing.htm oldalra, a lap alján számos Spanyolországgal összefüggõ hivatkozást találhatunk. Ilyen például a 2004-ben megrendezésre kerülõ olimpia helyszínének kiválasztását leíró Web oldal. A televíziós közvetítésben csak a szavazás végeredményét láthattuk, amibõl úgy tûnt még a kommentárnak is, hogy egyetlen menetben kapta meg az abszolút többséget Athén. Nos, a http://www.sfsinforma.com/olimpiad.htm#ing címen megnézhetjük, hány rész szavazást kellett a végsõ döntésig tartani, hogyan estek ki apránként a jelentkezõ városok. Ismét a lap alján, úgy látszik, a további szörfözésre csábító hivatkozások mindig ide kerülnek, egy szubjektív link gyûjteményt találunk Az A selection of some most interesting links között igazán különlegesekre bukkanhatunk. Ilyen például a föld legokosabb, legnagyobb IQ-val rendelkezõ embereit összefogó MENSA szervezet nemzetközi ottlapja http://www.mensa.org/mensa-international/index.cgi Túl azon, hogy megdöbbenve vehetjük tudomásul, vannak nálunk okosabb emberek is, azért reménykedhetünk, hátha mi is bekerülhetünk ebbe az elõkelõ társaságba. Ehhez nem kell mást tenni, mint elvégezni egy tesztet. Mivel a szervezetnek a világon mindenütt vannak képviseletei, így Magyarországon is van erre lehetõség, és mindössze 1200 forintba kerül, hogy megbizonyosodjunk róla, jóra használjuk-e az eszünket. Aki egy ingyenes próbát szeretne tenni, az talál minta feladat sorozatot a http://www.mensa.org/mensa-international/workout.cgi?workout lapon. A Web oldalon harminc teszt kérdés helyes válaszait kell bejelölni, harminc perc alatt. A végén megkapjuk az értékelést, és a helyes megoldásokat is. Ez a pont, ahonnan már mindenki csak saját magára számíthat, és ha a mai kalandozásra szánt telefon költségbõl még maradt egy félórányi, nekikezdhet a fejtörõknek.