Follow Me!
Száncsengõ az Északi sarkon
Aki mostani kalandozásunkat szeretné követni, annak bizony alaposan meg kell kapaszkodni. Hogy mibe? Nos, a szörfdeszkáról ideiglenesen átszállunk egy téliesebb jármûre. Ha mindenki felkészült, akkor rántsuk meg a rénszarvas szán gyeplõjét, és irány az Északi sark. A karácsony közeledtével Télapó nyomába eredtünk. Aki bizonytalan lenne, hol is keressük, annak eláruljuk, amit egyébként gyerekei biztosan tudnak, Mikulás az Északi sarkon lakik. Ezért írjuk is be rögtön a böngészõ programba http://www.northpole.com/ Ahogy az a karácsonnyal kapcsolatban lenni szokott, egy titkos helyre jutottunk, Télapó titkos falujába. Itt már most is remek, ünnepi hangulat van, amit a felcsendülõ zene is jelez. (Ezt csak akkor halljuk, ha megfelelõ a szánkónk, azaz a böngészõ programunk!) A titkos faluban érdemes alaposan körülnézni. A postahivatalból küldhetünk levelet a Télapónak Santa@northpole.com, megnézhetjük milyen könyveket érdemes elolvasni, milyen filmeket érdemes megnézni, és milyen muzsikákat érdemes meghallgatni az ünnepek elõtt, alatt. Aki a szellemi táplálék mellett szereti a finom süteményeket, az északi sarki cukrászdában megkaphatja a legjobb recepteket. A kisebbeknek nyomtathatunk karácsonyi rajzokból összeállított színezõ könyvet, hogy õk se unatkozzanak, amíg elkészülnek a finomságok. Persze egyetlen Mikulás, még ha virtuális is, nem gyõzi a sok munkát, látogassunk meg egy másikat is a http://www.santa.com/main/2index.htm címen. Ami a legfontosabb, neki is írhatunk levelet, érdemes több vasat, pontosabban csillagszórót tartani a tûzben. Az itteni oldalak több órára is lefoglalják a fiatalabb látogatókat, hiszen a Fun Activities gyûjteményben találhatunk színezõket, memória és kirakó játékokat. Sõt játék boltot is, ahonnan azonnal megrendelhetjük a karácsonyfa alá kerülõ ajándékokat.

Aki az ajándékok mellett képeslapot is szeretne küldeni, rengeteg ötletet kaphat a http://www.auburn.edu/~vestmon/gif/xmas/ oldalon. A szebbnél szebb lapokat le is tölthetjük és egy színes nyomtatóval elküldhetõvé varázsolhatjuk. Persze, a világon sok féle jelentése van a karácsonynak, mindenütt mást ünnepelnek, mindenütt más hagyományokat ápolnak. Aki kíváncsi a nálunk szokásos ünnepek mellett a Hanukkah-ra vagy a Kwanzaa-ra, elolvashatja ezek leírását a http://www.geocities.com/SoHo/1721/holiday.html lapon. Más hagyományokhoz, más finomságok tartoznak, tehát kattintsunk a http://www.geocities.com/SoHo/1721/Christmas_Cookies.html címre, és válasszunk a szokatlanabb ünnepi sütemény receptek közül. A lap alján találhatunk egy érdekes hivatkozást, amely hatalmas karácsonyi gyûjteményhez vezet http://www.osmond.net/chill/christmas/home.html Itt is azonnal megszólal a zene, miközben kiválasztjuk a több mint hatszáz karácsonyi dal és mondóka közül a kedvünkre valót. Miközben a dalok szövegét olvassuk, a legtöbbnek MIDI formátumban a zenéjét is meghallgathatjuk http://www.aisp.net/christma.htm A karácsonyi ünnepekhez nemcsak a dalok tartoznak, számos történet, írás foglalkozik az évnek ezzel a szakával.

Aki szereti ezeket a mondákat, novellákat, a http://www.osmond.net/chill/christmas/stories/cmstories.htm oldalon sokat találhat belõlük. Amikor innen az Other Links http://www.osmond.net/chill/christmas/cmas-links.htm hivatkozásra kattintottunk, digitális lavina zúdult ránk. Bizony karácsonyig, vagy tovább is nézegethetnék a felsorolt címeket. Rántsunk inkább egy nagyot a szánkó gyeplõjén, és a reménytelen feladat elõl repüljünk megint egy másik Mikuláshoz. A http://www.santas.net/welcome.htm lapon megtudhatjuk, hogy ahány Mikulás, annyi szokás: megint más süteményeket, könyveket, filmeket, történeteket sorolnak fel a nagyszakállú kedvenceiként. Egy érdekes összeállításból http://www.santas.net/howmerrychristmasissaid.htm megtudhatjuk, hogyan kívánnak kellemes ünnepeket több száz nyelven. Megint egy gyeplõ rántás és villogó lámpa füzérek, szállingózó hópelyhek fogadnak egy újabb Télapó címen http://www.santaclaus.com/ Ezen a lapon is elindulhatunk egy világ körüli útra http://www.santaclaus.com/world.html, hogy megtudjuk, merre, milyen szokások vannak. Hosszú kalandozásunkban lassan kifáradnak a rénszarvasok, ezért pihenjünk meg nem messze a kiindulási pontunktól. A svédországi http://www.algonet.se/~bernadot/christmas/calendar.html címet érdemes elrakni a böngészõ könyvjelzõjébe, vagy kedvenc helyeink közé, hiszen karácsonyig mindennap vissza kell jönni ide. A karácsonyfa alatt huszonnégy kis csomagot találunk, amelyek mindegyike más-más meglepetést tartogat. Ahogy fogynak a kis dobozok a virtuális adventi naptárból, úgy kerülünk egyre közelebb a Szentestéhez, és a valódi karácsonyfához, hogy személyesen is találkozzunk valamelyik Télapóval.