Bevezetés az Internet világába
1. rész

 

Napjainkban lépten nyomon találkozhatunk olyan utalásokkal, hivatkozásokkal, amelyek valamilyen módon a az egész világot behálózó számítógépes rendszerrõl, az Internetrõl szólnak. Az is szinte már természetes, hogy egy plakát alján vagy egy televíziós hirdetés végén láthatunk az elsõ pillantásra titkosírásnak tûnõ sort, amely az Internet egyik számítógépét jelöli, ahol többet is megtudhatunk az adott cégrõl, termékrõl.

Sorozatunkkal azt szeretnénk elérni, hogy mindenki számára olyanok legyenek ezek az Internet címek, mint a hagyományos címek vagy telefonszámok és mindenkinek magától értetõdõ legyen, ha valamilyen információt meg kell keresni a világhálón vagy elektronikus úton szeretnének levelezi valakivel, esetleg az Interneten keresztül rendelnek meg egy szolgáltatást vagy terméket.

A sorozat tervezett részeiben bemutatjuk, hogy milyen hardver és szoftver eszközökre van szükség ahhoz, hogy mi is teljes jogú polgárai legyünk ennek a virtuális világnak. Tanácsot adunk, hogyan válasszunk magunknak Internet szolgáltatót és hogyan állítsuk be operációs rendszerünket és konfiguráljuk kommunikációs programjainkat. Röviden elmeséljük, hogyan is alakult ki az Internet és hogyan, milyen irányokban fejlõdik napjainkban. Ezután az Internet egyik legelsõ, legegyszerûbb, de mai napig is a legtöbbet használt szolgáltatásáról, az elektronikus levelezésrõl lesz szó. Innen egy nagyot ugrunk és az Internetet leginkább igénybe vevõ, gyakran lelassulását is eredményezõ használatáról, a World Wide Web-rõl lesz szó. Külön részt szentelünk a legelterjedtebb böngészõ (a World Wide Web-en barangoló) programok kezelésére. Azt, hogy milyen programok fognak ebben a részben szerepelni, még nem tudjuk, hiszen jelenleg is éles harc folyik a szoftver gyártó cégek között az ilyen típusú programok fejlesztése során. Igen gyakori mûvelet az Internet használata közben, hogy valamit meg szeretnénk találni a világhálóba bekapcsolt több millió gép között. Ehhez számos keresõ szolgáltatás áll rendelkezésre, ezek használatát is be fogjuk mutatni. Meg fogjuk ismertetni az olvasókkal, hogyan lehet az Interneten keresztül fájlokat mozgatni és hogyan lehet csatlakozni az egyforma érdeklõdésû emberek által létrehozott hírcsoportokhoz és használni azokat. A sorozat vége felé egy mini tanfolyam keretében megtanítjuk az érdeklõdõket, hogyan hozhatják létre saját Web oldalukat, azaz hogyan mutathatják meg magukat vagy cégüket az egész világnak. Végül foglalkozni fogunk az Interneten belüli szûkebb hálózatokkal, amelyek néha többet is tudnak mint az Internet. Itt szó lesz CompuServe, a Microsoft Network és az America Online-ról.

A sorozatban igyekszünk minél kevesebb technikai részlettel és minél több gyakorlati útmutatással szolgálni, hiszen a célunk az, hogy mindenkinek magától értetõdõ legyen egy számítógép hálózat használata. A sorozat befejezésére várhatóan már nagy számban hozzáférhetõek lesznek az úgynevezett hálózati számítógépek (Network Computer - NC), amelyeknél már alapvetõ mûködési forma lesz a helyi vagy távoli hálózatok használata.

Milyen hardver szükséges az Internet használatához?

Az elsõ és sajnos elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy használni tudjuk az Internet nyújtotta szolgáltatásokat: egy számítógép. Bár mondhatnánk azt is, hogy egy akármilyen gép megteszi, azonban ha ki szeretnénk használni a mai Internet adta lehetõségeket, akkor ne egy 286-os processzorra alapozzuk a világháló elérését. Ahhoz, hogy a szinte egyeduralkodóvá váló, az Internet grafikus felületét jelentõ World Wide Web-et is tudjuk használni, bizony komolyabb gépre van szükségünk.

Ajánlatunk tehát a következõ: 486-os vagy gyorsabb processzor, 8 megabájt központi memória és egy viszonylag gyors videó vezérlõ kártya. A gép többi alkatrésze a mi szempontunkból mellékes, de persze szükség van billentyûzetre, monitorra, merevlemez és floppy egységre, egérre. Persze nem hátrány ha jobb (Pentium, Pentium Pro) és gyorsabb a processzorunk vagy több központi memória van a gépben. Ez utóbbira azért van szükség, mert a grafikus Web használatához valamilyen grafikus felhasználói felülettel rendelkezõ operációs rendszerre van szükségünk és ezeknél a mûködési sebességet nagyon befolyásolja a számítógépben található memória mennyisége.

Az otthoni Internetes kapcsolathoz szintén elengedhetetlen egy telefon vonal megléte. Ez lehet ugyanaz a vonal, amelyet a normál telefonálásra használunk. Ebben az esetben persze addig nem lehet a telefont beszélgetésre használni, amíg él az Internet kapcsolatunk. Az igényesebb felhasználók használhatnak erre a célra egy külön telefon vonalat is, ami lehet akár az ISDN néven szereplõ, a digitális kapcsolatok számára kifejlesztett telefon vonal is. Ennek az ára természetesen magasabb, mint egy hagyományos vonalé, de a kapcsolat sokkal gyorsabb és biztonságosabb ezen keresztül, így azoknak, aki sokat használják az Internetet, egy idõ után megtérül a beruházás.

Egyébként a telefon vonal minõsége nagyon befolyásolja, hogy milyen gyorsan lehet az adatokat küldeni és fogadni. Az adatátvitel sebességét a másodpercenként átvitt bitek számával szokták megadni. Jelölésben bps vagy baud szokott szerepelni. Egy 9600 baud-os átvitel azt jelenti, hogy másodpercenként 9600 bit halad át a telefon vonalon. Ha ezt át akarjuk számítani bájtokra vagy karakterekre, akkor nagyjából azt kapjuk, hogy ilyen sebesség mellett 18 perc alatt lehet 1 megabájtnyi adatot elküldeni vagy letölteni. A hazai telefon vonalak -fõleg ahol digitális központ van- lehetõvé tesznek nagyobb átviteli sebességeket is. Ez azt jelenti, hogy 14.400, 28.800 vagy akár 33.600 baud-os átvitellel is dolgozhatunk. Ez utóbbi esetén például már 5 perc sem kell 1 megabájt információ átviteléhez.

Az telefon vonal és a számítógép összekapcsolásához szükség van egy úgynevezett modem-re is. Ez a berendezés biztosítja, hogy a számítógépben lévõ digitális adatok át tudjanak jutni az analóg telefon vonalakon és a célban egy másik modem ismét visszaállítsa õket digitális formába. Nagyon sokféle modem közül válogathatunk, ezek egy része külsõ, másik csoportjuk belsõ. A külsõ modemek egy kis dobozban helyezkednek el és a számítógéphez a soros csatlakozón keresztül kapcsolódnak. A külsõ modemeknek szükségük van külsõ tápfeszültségre is. A belsõ modemek egy bõvítõ kártyán helyezkednek el és nekünk kell beszerelni õket a gépünkbe. Ezeknek a belsõ modemeknek általában alacsonyabb az áruk, mint a hasonló tudású külsõ társaiknak. Mindkét megoldásnak vannak elõnyei és hátrányai.
A külsõ modemek ára magasabb, külön hely kell hozzá az asztalon és lefoglalnak egy soros portot, ugyanakkor üzembe helyezésükhöz nem kell szétszedni a számítógépet (több számítógép esetén könnyen áttehetjük másik géphez), használhatjuk hordozható gépekhez is, nem kell különbözõ hardver beállításokkal bajlódni (megszakítás és memória cím) és a dobozon lévõ kis lámpák segítségével könnyen nyomon lehet követni állapotukat.
A belsõ modemek ezzel szemben olcsóbbak, belekerülnek a számítógépbe, így nem kell az asztalon külön hely és az üzemeltetésükhöz szükséges feszültséghez sem kell külsõ tápot használni. Ezek a belsõ modemek nem a már meglévõ soros csatlakozások közül használnak el egyet, hanem egy újabb kommunikációs portot hoznak létre. Hátrányként elmondható, hogy üzembe helyezésükhöz nemcsak szét kell szedni a számítógépet, de gyakran hosszadalmas próbálkozások után lehet csak beállítani a megfelelõ hardver paramétereket. Ezen kívül szükség van egy szabad bõvítõ kártya helyre is a gépben és a beépítés után a legtöbb esetben szemmel nem lehet követni a modem és az adatátvitel pillanatnyi állapotát.

A modemek másik fontos paramétere, a velük elérhetõ maximális adatátviteli sebesség. Ez az érték igencsak befolyásolja az árukat is, természetesen oly módon, hogy egy gyorsabb modem drágább mint a lassabb. Ma már a forgalomba kerülõ modemek, úgynevezett faxmodemek, ami azt jelenti, hogy nem csak adatátvitelre alkalmasak ezek a berendezések, hanem tökéletesen tudnak helyettesíteni egy fax készüléket is. Mivel a hagyományos fax készülékek adatátviteli sebessége 9600 vagy 14400 baud, igy ha gyorsabb is a modemünk, faxként való használat esetén ennél nagyobb sebességet nem lehet velük elérni. Az Internetes kapcsolat esetében azonban már egészen más a helyzet, itt igenis fontos, hogy minél gyorsabb adatforgalmat tudjunk elérni. Érdemes tehát egy 28800-as modemet vásárolni, hiszen a telefon számlán hamarosan megtérül a kezdeti nagyobb beruházás. Itt kell tisztázni azt is, hogy amikor a számítógépen keresztül használjuk a telefon vonalat, az ugyanannyiba kerül, mintha beszélgetést folytatnánk rajta. Hogy ennek helyi vagy távolsági tarifája van, az attól függ, hogy helyi vagy távolsági hívással tudjuk elérni azt a Internet szolgáltató céget, akinél elõfizetünk az Internet használatára. Jelenleg Magyarország legtöbb nagyvárosában találhatunk olyan Internet szolgáltatót, aki helyi telefon hívással elérhetõ.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy míg a modemek közötti választás esetén a külsõ vagy belsõ változat közötti döntést leginkább csak kényelmi szempontok befolyásolják, addig a modem sebességét minden esetben érdemes minél magasabbnak választani, még akkor is, ha pillanatnyilag nem fogja elérni modemünk a maximális sebességet, azonban a telefon vonalak gyors javulásával rövid idõn belül ki lehet majd használni a nagyobb átviteli sebességet.
Még két tanács a modem kiválasztásához: érdemes olyan típust választani, amelynél a késõbbiekben házilag is lehet az adatátviteli sebességet növelni, a modemben található program frissítésével. Jelenleg is több olyan modemet lehet vásárolni, amelyeknél már most is rendelkezésre áll az ingyenes lehetõség a 33600 vagy 57600 baud-os feljavításra. A másik tanács, hogy lehetõleg olyan modemet vásároljunk, amelynek meg van a hazai postai üzemeltetési engedélye. Ez nem csak azért fontos mert hivatalosan csak ilyen berendezéseket szabad használni és az engedéllyel nem rendelkezõ modemek használóitól akár a telefon vonalat is meg lehet vonni, hanem azért is mert minden országban mások a telefonszabványok és nem biztos, hogy egy japán vagy amerikai piacra szánt készülék hibátlanul fog mûködni a hazai viszonyok között. Végletes esetben még az is elõfordulhat, hogy egyszerûen leég a modem a magyar telefon hálózatba való bekapcsoláskor.

Tulajdonképpen végére is értünk azoknak a hardver berendezéseknek a felsorolásában, amelyek nélkül nem lehet élõ Internet kapcsolatot létrehozni. Van azonban még egy olyan kiegészítõ eszköz, amelyre napjainkban egyre inkább szükség lehet, ha az Interneten keresztül igénybe vehetõ legújabb szolgáltatásokat is használni szeretnénk. Ez a hangkártya. A legtöbb Web oldal már ma is tartalmaz hang és videó részleteket és ezeknek a lejátszásához bizony szükség van egy hangkártyára is. A világhálón keresztül sugárzott rádió mûsorok is egyre nagyobb számban jelennek meg, de lehetõség van online lemez részletek és interjúk meghallgatására is, ha van a számítógépünkben hangkártya (és elég gyors az adatvitel). A hangkártya másik fontos Internetes felhasználása a hálózaton keresztüli telefon beszélgetések lebonyolítása. Ilyenkor egy helyi hívás díjáért beszélhetünk a Föld másik felén lévõ ismerõsünkkel, a hangkártyához csatlakoztatott hangszóró és mikrofon segítségével. A hangkártya kiválasztásakor nincsenek igazán fontos körülmények, minden olyan kártya megfelel, amelyet az általunk használt operációs rendszer támogat. Egyedül azt a szempontot kell figyelembe venni, hogyha valódi telefon beszélgetést szeretnénk folytatni, vagyis egyszerre akár mind a két fél beszélhessen, akkor olyan hangkártyára van szükség, amely alkalmas az úgynevezett full duplex adatkezelésre.

Vissza a tartalomjegyzékhez!