Internet tanfolyam
11. rész

Aki keres, az talál...

Az Internet egyik legtöbbször hangoztatott jellemzõje, hogy szinte mindent megtalálhatunk rajta, amire csak szükségünk van. Azonban ehhez megfelelõ gyakorlat kell, még akkor is, ha tisztában vagyunk a hálózaton található keresõ programok használatával. Internet iskolánk utolsó részében bemutatjuk a legnépszerûbb keresõ rendszereket.

Az Internet használók két leggyakoribb tevékenysége a szörfözés és a keresés. Általában azért kapcsolódunk a hálózathoz, hogy onnan információkhoz jussunk. Van amikor pontosan tudjuk egy leírásból, hivatkozásból, hol találhatjuk a keresett adatot. Legtöbbször azonban nekünk kell megtalálni, a világ melyik pontján helyezték el a számunkra érdekes fájlokat, táblázatokat, leírásokat. Szerencsére, egyre több keresõ programot üzemeltetõ helyet találhatunk a hálón. A keresõ szerverek közötti választás is nehéz dolog, már itt is a bõség zavarával küzdhetünk. A választás legfontosabb szempontja, hogy az eredményül kapott találatok mennyire pontosak, és mennyire aktuálisak. Korábban a magyar vonatkozású Web-oldalakat nehéz volt megtalálni a nagy külföldi keresõ rendszerekkel. Szerencsére már speciálisan hazai helyek között keresõ szolgáltatások is vannak.

Kérdezni tudni kell
Általános keresések esetén szinte bármelyik keresõ rendszert választhatjuk, mindegyik értéklehetõ eredményt fog nyújtani. Vannak azonban olyan egyedi szolgáltatásokat biztosító helyek is, amelyek segítségével egészen különleges dolgokat is megtalálhatunk. Mielõtt feltesszük a kérdést, mindig alaposan gondoljuk át, hogyan tudjuk minél pontosabban megfogalmazni, mire vagyunk kíváncsiak. Ha egy eddig még nem használt keresõ szervert használunk, nézzük meg és röviden írjuk le magunknak, milyen szabályok szerint lehet megadni a keresett szavakat. Lényeges eltérések nincsenek, de van például, ahol az ÉS kapcsolatot helyközzel, van ahol + jellel, megint másutt vesszõvel kell jelölni. Mindenütt van lehetõség a keresett szavak közötti logikai kapcsolatok megadására. A már említett ÉS kapcsolat mellet használhatjuk a logikai VAGY mûveletet is. Bár nem logikai mûvelet, de a legtöbb keresõ programban használhatjuk a NEAR utasítást is, amelynek segítségével akkor találunk meg egy adatot, ha a NEAR két oldalán található szavak egymás közelében helyezkednek el.

Minél több adatot adunk meg a kereséshez, annál kevesebb, de annál pontosabb válaszokat fogunk kapni. Egy pontatlan, vagy túlságosan általános kérdésfeltevés eredménye gyakran több tízezer találat. Ezzel, persze semmit sem lehet kezdeni. Több keresõ rendszerben is megtalálhatjuk azt a lehetõséget, hogy ilyen tömeges válasz esetén, újabb információk beírásával szûkíthetjük a találatok számát. A válaszok mindig szabályos HTML oldal formájában érkeznek, 10-20 hivatkozást találhatunk egy-egy oldalon. A hivatkozások mellett gyakran a megtalált Web-hely rövid leírása is látható. Ilyenkor már nincs más dolgunk, mint a linkre kattintani, és ha szerencsénk van, máris a képernyõnkön láthatjuk, amit kerestünk.

A türelem rózsát terem
Amikor keresünk valamit az Interneten, bizony türelemre van szükség. A több tízmillió Web-oldal közül azt megtalálni, amire kíváncsiak vagyunk, még a legjobb és leggyorsabb keresõ rendszerek segítségével sem egyszerû. Ráadásul gyakran a sok válasz hivatkozás között olyanok is szerepelnek, amelyeknek semmi köze a kérdésünkhöz. Ennek egyrészt a mi pontatlanságunk az oka, de a keresõ szolgáltatásban is lehet hiba. Sõt, még az is elõfordulhat, hogy egy-egy Web-oldal készítõje, üzemeltetõje készakarva helyez el olyan szavakat a HTML fájlban, amelynek ugyan semmi köze az oldalon található információkhoz, de amely szavak gyakran szerepelnek keresésekben, így gyakran tévednek látogatók akaratlanul is az oldalra.
Persze nemcsak ezeknek, a keresésünk számára érdektelen oldalaknak a kiszûréséhez kell türelem. A találatok között sok olyan is elõfordul, amelyik olyan Web-oldalra mutat, amely már nem mûködik. Ennek az az oka, hogy a keresõ rendszerek idõrõl idõre végigjárják a teljes hálózatot és felveszik listájukba az új oldalakat. Azonban nemcsak születnek hanem meg is szûnnek oldalak. Az ilyen megszûnt oldalak egyáltalán nem, vagy csak igen hosszú idõ múlva kerülnek ki a keresõ adatbázisából. Ezért ne bosszankodjunk, ha egy találat linkjére kattintva csak hibaüzenetet kapunk, türelemmel próbálkozzunk a listán a következõ címmel.

A legnagyobbak
Az alábbiakban a leghíresebb és egyben legátfogóbb keresõ rendszereket ismertetjük. A választás, hogy melyiket használjuk, természetesen mindenkinek a saját ízlésére van bízva, az azonban szinte biztos, hogy ezek közül bármely kettõ vagy három használatával megtaláljuk a keresett adat lelõhelyét. Egyszer érdemes mindegyiket kipróbálni, és a legjobban tetszõk URL címét a Favorites vagy Bookmark listába tenni.

Katalógusok
InfoSeek: Témakörönként finomíthatjuk a keresést, de van csoportosítása az új és az úgynevezett "Cool" helyeknek is. A keresõ program érdekessége, hogy nemcsak a Web-oldalakon található információkat érhetjük így el, hanem a Newsgroup-ok tartalmát is végig pásztázhatjuk. (http://guide.infoseek.com)

Yahoo: az egyik legnagyobb és leggyorsabban fejlõdõ tematikus gyûjtemény, amely jelenleg, mintegy 50 ezer hivatkozást tartalmaz. Akkor érdemes használni, ha nem egy konkrét adatra keresünk, hanem egy témakörben elérhetõ információkra vagyunk kíváncsiak. (http://yahoo.com)

A következõ keresõ rendszerek olyan adatbázisokon alapulnak, melyeket automatikusan, programok generálnak és bõvítnek. Ezek a programok rendszeresen végigjárják a hálón található WWW szervereket és a hivatkozásokból, címekbõl, fájl nevekbõl hatalmas indextáblákat építenek fel. A szerkesztett katalógusokhoz képest bõvebbek és naprakészebbek, de a rengeteg adat között néha nehéz a valóban érdekeset megtalálni.

Alta Vista: a Digital Equipment keresõje az egyik legnépszerûbb eszköz a hálózaton. Az adatbázis 16 millió Web-oldal 8 billió szavát tartalmazza. Itt is van lehetõség a hírcsoportokban található információk közötti keresésre, mivel 13 ezer hírcsoport teljes szövegében tallózhatunk. A hatalmas adatbázis ellenére nagyon gyorsan megérkeznek a válaszok. Külön öröm, hogy a kereséseket nyelv szerint is szûkíthetjük, tehát megadhatjuk, hogy csak a magyar nyelvû oldalak szerepeljenek a találatok között. (http://altavista.digital.com)

DejaNews: a Usenet hírcsoportok professzionális keresõ rendszere segítségével a hírcsoport archívumból válogathatunk az egyes cikkek dátuma, szerzõje és témája szerint. (http://www.dejanews.com)

Excite: a hetenként frissített adatbázisban több, mint másfél millió Web-oldal adata, több mint 50 ezer Web oldal tartalma, az utóbbi két hét Usenet hírei, valamint a City.Net és a Reuters információi találhatók. (http://www.excite.com)

Lycos: a dokumentumok összefoglalója alapján keres. Az adatbázisban több, mint 6 millió WWW lap ismertetõje szerepel és a találatokat rangsorolja is. Nagyon gyors válaszokat kaphatunk, és minden típusú adat lelõhelyét megtalálhatjuk ezzel a keresõ rendszerrel, legyen az szöveg, kép, hang vagy videó anyag. (http://www.lycos.com)

Magellan: ez a keresõ program az Internet teljes egészét felöleli, összegyûjtve a Web, FTP, Gopher helyeket és a Usenet hírcsoportokat. Kereshetünk témakörök és adott kulcsszavak alapján is. (http://www.mckinley.com)

Open Text Index: talán az egyik legnagyobb Internettel kapcsolatos információkat tartalmazó adatbázist találhatjuk ezen a címen. Az összes Web-oldal, összes szava között kereshetünk, ami azt jelenti, hogy közel 21 billió szót és kifejezést indexeltek meg. (http://www.opentext.com/omw/f-omw.html)

Shareware.com: ha egy szoftverre van szükségünk, amely várhatóan megtalálható valahol az Interneten, akkor ez a keresõ rendszer a legjobb választás. Több, mint 170 ezer fájlt találhatunk meg a segítségével, és rögtön le is tölthetjük azokat. (http://www.shareware.com)

The Electric Library: a hálózaton található több, mint 1000 elektronikus újság és magazin teljes szövegében kereshetünk, de képek, referencia könyvek, valamint irodalmi és mûvészeti alkotások is megtalálhatók az adatbázisban. (http://www.elibrary.com)

The World Wide Web Worm: a dokumentumok címe és a hivatkozásokban szereplõ név és cím alapján keres. Több, mint 3 millió dokumentum címét tartalmazza az adatbázis. (http://www.cs.colorado.edu/home/mcbryan/WWWW.html).

WebCrawler: itt is a Web-dokumentumok teljes szövegét feldolgozták. Közel 750 ezer Web-oldal szövegében kereshetünk vele. (http://webcrawler.com)

Who Where?: ezzel a gyors és egyszerûen kezelhetõ eszközzel cégeket és személyeket találhatunk meg a hálózaton. A rendszer kezelni tudja a pontatlanul megadott neveket és a kezdõbetûk szerinti keresést is. Az eredmény a keresett személy minden rendelkezésre álló adatát tartalmazza, többek között az elektronikus levélcímet is. (http://www.whowhere.com)

Go2: ez a keresõ rendszer egyesíti a tematikus és indexes megoldásokat. Ha kiválasztottuk a people, work, self, home és play kategóriákból a számunkra érdekeset, már kereshetünk szavakra is. (http://www.goto.com/)

HotBot: ha a hálózattal kapcsolatos adatokra, programokra van szükségünk, akkor érdemes ezt a keresõt használni. Gyors eredményt kaphatunk, ha felhasználjuk a témakörönkénti szûkítés lehetõségét. (http://www.hotbot.com/)

Looksmart: itt is vegyesen használhatjuk a kategóriák szerinti és az indexes keresést. A többi rendszernél általában kevesebb találatot ad vissza, de ezek a legtöbb esetben pontosabbak, használhatóbbak. (http://www.looksmart.com/)

A magyar keresõk között is találhatunk indexelt adatbázisokat és katalógusokat.
HUDIR: segítségével a magyar Internet-oldalak között kereshetünk témakörök szerint. A keresést itt is egyre szûkülõ körben végezhetjük. (http://www.net.hu/Magyar/hudir/)

Heuréka: ez a rendszer a magyar oldalakon található szavak indexelt adatbázisára épül. Gyors és pontos találatokat kaphatunk, hiszen a keresett kifejezésekben használhatjuk a magyar karakterkészletet is. (http://heureka.net.hu/)

KiKi: magyar személyek adatait, elektronikus levél címeit, Web-oldalait találhatjuk meg segítségével. Az adatbázis naponta bõvül, jelenleg csaknem 9 ezer nevet tartalmaz. (http://www.hungary.com/huwho/)

Drótposta: egy másik hazai e-mail cím gyûjtemény, érdemes mindkettõben utána nézni, ha keresünk valakit. (http://www.drotposta.hu/)

Akit kellõképpen elrettentett, hány különbözõ internetes keresõ program közül választhatunk, ajánljuk, próbáljanak ki néhány meta keresõ rendszert. Ezeknél elég egyszer megadni a kereséshez használt szavakat, fogalmakat, a keresõ szerver a megfelelõen összeállított kérdéseket elküldi az ismertebb keresõ motoroknak, és az onnan visszakapott információkat egyetlen Web-oldalon gyûjti össze. A három legismertebb szuper keresõ az alábbi:

Sawysearch (http://www.cs.colostate.edu/~dreiling/smartform.html)
All-in-one (http://www.albany.net/allinone/)
Fun city mega search (http://www.funcity.com/search.html)

A felsorolt sokféle keresõ szolgáltatás is bizonyítja, van mibõl válogatni, és bizony alapos gyakorlat kell ahhoz, hogy a feladatunkhoz legjobban illõ szolgáltatást válasszuk. Csak ismételni tudjuk a címben leírtakat, sok türelemmel és jó keresõ rendszereket használva, mindent meg lehet találni az Interneten.
Vissza a tartalomjegyzékhez!