Bevezetés az Internet világába
2. rész

Sorozatunk múltkori részében eljutottunk odáig, milyen számítógépre van szükségünk ahhoz, hogy mi is belépjünk az egész világot átfogó virtuális közösségbe. Az ott leírtakból látható, hogy a mai átlagos számítógépekkel szemben ez a kapcsolat nem támaszt igazán különleges igényt, így reméljük, hogy akik rászánják magukat erre a kalandra, azoknak sikerült egy megfelelõ konfigurációt összeállítaniuk. A mostani részben azt fogjuk felsorolni, hogy milyen szoftverekre van szükségünk az Internethez kapcsolódáshoz.

Az Internet egyik legnagyobb erénye, hogy olyan gépeket lehet rajta keresztül összekapcsolni, amelyek különbözõ felépítésûek és különbözõ operációs rendszerek alatt mûködnek. Természetesen nem kívánjuk bemutatni az összes géptípus esetén, hogy milyen programokat érdemes használni, csupán a PC kategóriájú gépekre szorítkozunk. Ezeken a számítógép típusokon is használhatunk különbözõ operációs rendszereket, mivel azonban az Internet napjainkban szinte egyet jelent annak grafikus felületével a World Wide Web-bel, ezért olyan megoldásokat részletezünk, amelyek grafikus felhasználói felülettel rendelkezõ operációs rendszerekhez használhatóak. Azonban fontos megjegyezni, hogy egy hagyományos operációs rendszer alatt (például DOS) is remekül lehet az Internet bizonyos szolgáltatásait (például elektronikus levelezés) használni. Mielõtt azonban bemutatnánk, hogy a Windows két változata, a Windows 3.x és a Windows 95 esetében milyen programokra és beállításokra van szükség, beszélni kell az Internet kapcsolat egy további elengedhetetlen összetevõjérõl: az Internet szolgáltatóról.

Internet szolgáltatók
Az Internethez való csatlakozás történhet úgy, hogy a saját számítógépünket közvetlenül bekapcsoljuk a világ hálózatba, ez azonban igen költséges és nagy szakmai tudást igénylõ megoldás. Ráadásul, ahhoz, hogy elektronikus leveleket küldjünk és fogadjunk, információkat keressünk vagy csak egyszerûen barangoljunk a hálózaton, nincs is szükség ilyen állandó kapcsolatra. Választanunk kell egy úgynevezett Internet szolgáltatót, aki miután kötünk vele egy szerzõdést, ad egy accountot. Ez azt jelenti, hogy egy modem segítségével telefon vonalon keresztül felhívhatjuk és az account adatainak megadása után rajta keresztül kapcsolódunk az Internethez. Magyarországon jelenleg közel ötven kisebb-nagyobb Internet szolgáltatót találhatunk, akik nagyjából azonos összegért biztosítják számunkra a kapcsolatot. Közöttük a választás bizony nem könnyû, így csak néhány szempontot szeretnénk felsorolni, mire figyeljünk a választásnál:

Válasszunk olyan szolgáltatót, akit helyi telefon hívással tudunk elérni, hiszen az Internet elõfizetési díjon felül a kapcsolat ideje alatti telefon számlát is nekünk kell fizetni, ami távolsági hívás esetén többszöröse a helyi tarifánál.
Válasszunk olyan szolgáltatót, akinek több féle elõfizetési díjcsomagja van, így ezek közül kiválaszthatjuk az igényeinknek legmegfelelõbbet. Ezek a díj csomagok általában tartalmazzák bizonyos idõtartamú kapcsolat összegét is (havi 5, 10, 20 óra), de vannak úgynevezett korlátlan hozzáférésû elõfizetési díjak is, ami azt jelenti, hogy havi fix összegért, annyit használhatjuk az Internetet, amennyit csak akarjuk (és amennyit a telefon számlánk elbír).
Érdeklõdjük meg, hogy a szolgáltató hány modemmel fogadja a bejövõ hívásokat, ha ez a szám nem túl nagy, akkor elõfordulhat, hogy foglalt jelzést kapunk amikor létre szeretnénk hozni a kapcsolatot.

Tudjuk meg azt is, hogy milyen sebességû modemekkel fogadja a hívásokat, hiszen ha ezek például csak 14.400-as sebességûek, akkor mi hiába használunk gyorsabbat, a kapcsolat az alacsonyabb sebességen jön létre.
Válasszunk olyan szolgáltatót, aki a szerzõdés megkötésekor rendelkezésünkre bocsát egy olyan szoftver csomagot, amelynek segítségével minden Internethez kapcsolódó szolgáltatást fogunk tudni használni. (Email, Web, FTP, Telnet, News...).
Válasszunk olyan szolgáltatót, aki saját szerver gépén biztosít bizonyos tároló területet. Erre elõbb-utóbb szükségünk lesz, mert ezen a területen helyezhetjük el saját Web oldalunkat, amiben bemutatkozhatunk a világnak.
Válasszunk olyan szolgáltatót, aki biztosítja szolgáltatásának díjtalan kipróbálását. Ezen próba idõ alatt el tudjuk dönteni, hogy megfelelõ-e az általa nyújtott Internet kapcsolat, eléri-e az átlagos adatátviteli sebesség modemünk névleges sebességét., valamint azt, hogy a telefonos kapcsolat nem zajos-e, nem szakad-e meg gyakran az összeköttetés.

Ha megkötöttük a szerzõdét egy szolgáltatóval, ne felejtsük el a megtudni azokat az adatokat, amelyekre szükségünk lesz, amikor az általunk használt Internet kezelõ szoftvereket beállítjuk. A leglényegesebb adatok a következõk:
A szolgáltató telefon száma, amin a modemünk fel tudja venni a kapcsolatot. Ne felejtsük el, hogy ez nem ugyanaz a szám, amin élõszóban beszélhetünk az Internet szolgáltatóval. Ez utóbbi számot is érdemes megtudni, hiszen ezen keresztül kérhetünk segítséget és felvilágosítást, ha valami nem mûködik várakozásunknak megfelelõen.

Maximális modem sebesség, amin el lehet érni a szolgáltatót.
A szolgáltató hálózatának adatai: domain name, DNS address és a mail server neve.
Saját login nevünk, aminek segítségével bejelentkezhetünk, ha létrejön a kapcsolat.
Minden account-hoz, a login név mellé tartozik egy password, jelszó is. Míg a login név nyilvános, addig a password szigorúan titkos és ez biztosítja, hogy más ne tudjon a mi nevünkön bejelentkezni. Ez azért is fontos, mert ha a kapcsolat-tartás idõtartama alapján számlázzák az Internet elõfizetésünket, akkor esetleg más Internet használatát is mi fizethetjük. A másik szempont, ami miatt lényeges, hogy más ne férjen hozzá az account-unkhoz, hogy csak mi tudjuk elolvasni a nekünk érkezett elektronikus leveleket, üzeneteket. A login nevet és password-öt a szerzõdés kötéskor mi választhatjuk meg.
Az Interneten belül minden számítógépnek, amelyik hozzá van kapcsolva hálózathoz, rendelkeznie kell egy egyedi azonosítóval, amit IP address-nek hívnak. Ez lehet állandó, azonban telefonos (dial-up) kapcsolat esetén felesleges minden gépnek rögzített címmel rendelkeznie, hiszen erre csak addig van szükség, amíg éppen a telefonon keresztül össze van kötve a szupersztráda többi részével. Ezért a szolgáltatók általában nem adnak állandó IP címet minden account-hoz, hiszen egyszerre csak annyian kapcsolódhatnak rajta keresztül hálózathoz, ahány vonalon tudja fogadni a hívásokat. Így a legtöbbször az IP címeket a telefonos kapcsolat létrejöttekor rendelik az account-hoz és az általunk használt szoftvernek kell ezt a beállítást automatikusan elvégezni. Ha erre nem képes, akkor a bejelentkezéskor a képernyõn megjelenõ címet nekünk kell minden egyes bejelentkezéskor beírni a program megfelelõ helyére. Az IP cím négy darab, 0 és 255 közé esõ számból áll, amelyeket pontok választanak el egymástól.
Minden account-hoz tartozik egy elektronikus levél cím is. Ennek pontos ismeretére is szükségünk van, ha azt szeretnénk hogy mások is elérhessenek minket ezen a levelezési formán keresztül. Az email címnek elsõ részét is mi adhatjuk meg, a @ jel utáni rész pedig a szolgáltatót jelöli.


Ezeket az adatokat írjuk fel és tegyük el biztos helyre, hiszen ha számítógépet vagy Internet kezelõ programot cserélünk, szükségünk lesz ezek újbóli megadására.

Windows 3.x
Windows 3.x operációs rendszer használata esetén elõször is szükségünk van egy olyan programra, amely biztosítja a telefon hálózaton keresztüli kapcsolatot, azaz feltárcsázza a szolgáltatót és a beállított adatoknak megfelelõen megadja elõfizetési adatainkat. Erre a célra a legelterjedtebb program a Trumpet Winsock. A program egyszerû telepítése után be kell állítani az általunk használt account adatait. A program Settings menüjében a következõ adatokat kell beírni:
IP Address: saját IP címünk.
Name Server: a szolgáltató DNS címe kerül ide, ez is egy szabványos IP cím.
Time Server: ezt a rovatot hagyjuk üresen.
Domain Suffix: a szolgáltató domain nevét kell ide írni.
Internal SLIP or Internal PPP: jelöljük be a szolgáltató által biztosított protokollt. Az esetek döntõ többségében ez PPP.
Slip Port: annak a soros portnak a számát kell ide írni, amelyiken a modemünk található.
Baud Rate: írjunk nagyobb értéket, mint amennyi a modemünk névleges adatátviteli sebessége. 14.400-es modem esetén 38.400, 28.800-as modemnél pedig 115.200 az elfogadott érték.
Online Status Detection: None

A kapcsolat létrehozásakor nekünk kell megadni a login nevet és a jelszót, azonban használhatunk úgynevezett Script-eket, amelyek automatizálják és meggyorsítják a bejelentkezés folyamatát.

Léteznek más kapcsolat felvevõ programok is, ezeknél is hasonló mezõket kell kitölteni. Ha nem vagyunk biztosak egyes paraméterek jelentésével, forduljunk a választott szolgáltatóhoz, ott minden információt meg fogunk kapni. A legegyszerûbb eset az, amikor a szolgáltatótól kapunk egy úgynevezett Internet Starter Kit-et (kezdõ csomagot), amely nemcsak a szükséges programokat tartalmazza, hanem amelyben a szükséges paraméterek beállítását eredetileg elvégezték, így nekünk már nem kell mást megadni, mint a felhívandó telefon számot, login nevet és password-öt.

Ha létrejött a kapcsolat, akkor már tetszés szerint használhatjuk a különbözõ Internet szolgáltatásokat használó programokat. A legtöbb ilyen program a freeware kategóriába tartozik, azaz szabadon használható. Az egyes programok a következõ feladatok elvégzésére alkalmasak:

Telnet: az Internetbe kapcsolt szerverek elérése terminál szinten.
FTP: A világ FTP programarchívumainak elérése.
Eudora: Elektronikus levelezés.
Ping: Szerverek lekérdezése.
Finger: Felhasználók lekérdezése.
Gopher: Információs szerverek elérése.
News: Elektronikus hírcsoportok kezelése.
Netscape Navigator: World Wide Web szerverek elérése.

A felsorolt programokkal minden Internethez kapcsolódó feladatot kényelmesen el tudunk végezni, ha valamelyik területen professzionálisabb megoldásra van szükségünk, akkor pedig számos fizetõs program közül válogathatunk.

Windows 95

Az Internet elérése modemen keresztül a Windows 95-bõl, meglehetõsen könnyû feladat, mivel számos segéd program áll rendelkezésünkre a kapcsolat beállításához és használatához. Ezeknek a programoknak azonban nem mindegyike kapott helyet a Windows 95 floppy lemezes változatában. Egyes részek megtalálhatóak a CD lemezes változatban, illetve a Windows 95 Plus! CD-n. Azonban ne keseredjen el az sem, aki nem tud ezekhez a CD-khez hozzájutni, mivel minden Internet használatához szükséges segédprogramot megtalálhat a Microsoft Internet címén vagy az Microsoft Network-ben és innen díjtalanul le is töltheti azokat.
Az egyik legfontosabb program az Internet böngészõ. A Microsoft saját programja az Internet Explorer nevet viseli és minden fontosabb protokoll kezelésére alkalmas. Használhatjuk Web helyek megtekintésére, FTP és Gopher könyvtárak átvizsgálására. A program legelsõ változata a Windows 95 Plus! CD-n található, azonban a Windows 95 megjelenése óta már számos újabb verzió készült, amelyeket szintén díjtalanul letölthetünk az Internetrõl. Sõt létezik már magyar nyelvû változat is. Használata és szolgáltatásai más híres Web böngészõkhöz hasonló, alkalmas a Web különleges, multimédia részeinek a kezelésére is. A Windows 95-ben az Internet elérés paramétereink beállítása után természetesen más Internet kezelõ, Web böngészõ programot is használhatunk (Netscape, Emissary, CyberJack), azonban arra ügyeljünk, hogy csak olyan programmal próbálkozzunk, amelynek leírásában szerepel, hogy alkalmas Windows 95 alatti mûködésre.
Nézzük végig itt is azokat a lépéseket, amelyekkel beállíthatjuk az Internet hozzáférést a Windows 95-ben.
Keressük meg a Dial-Up Networking objektumot. Ha nem találjuk a My Computer ablakban, akkor installáljuk oly módon, hogy a Control Panel Add/Remove ikonjánál válasszuk a Windows Setup-ot és jelöljük be a Dial-Up Networking négyzetet.
A legtöbb esetben a Dial-Up kapcsolat PPP protokollon keresztül zajlik. Néhány szolgáltató azonban csak a UNIX SLIP kapcsolatát támogatja. Az ehhez szükséges program Windows 95 CD-s változatán az Admin\apptools\dscript könyvtárban található meg. Installálásához a Control Panel Add/Remove ikonjánál válasszuk a Windows Setup-ot, majd a Browse segítségével keressük meg az elõbb említett könyvtárat. A megjelenõ lehetõségek közül jelöljük be a Unix Connect for Dial-Up Networking-et és nyomjuk meg az Install gombot.
Nyissuk meg a Start/Settings/Control Panel ablakot és válasszuk a Network ikont. Nézzük meg, hogy milyen komponensek vannak már installálva. Ha még nincs, akkor az Add gomb segítségével adjuk hozzá a kõvetkezõket: Client for Microsoft Networks, Dial-Up Adapter, TCP/IP.
Konfiguráljuk a Client for Microsoft Network-öt a Properties gomb megnyomásával az alábbiak szerint: a Log in to Windows NT domain ne legyen bejelölve, ne legyen semmi beírva a Windows NT domain mezõbe és legyen bejelölve a Logon and Restore network connection.
Konfiguráljuk a Dial-Up Adapter komponenst, úgy hogy a Binders lapon legyen bejelölve a TCP/IP.
Konfiguráljuk a TCP/IP komponenst az Internet szolgáltató által megadott adatoknak megfelelõen. Itt kell megadni többek között a Host és Domain nevet és a DNS címeket. Fontos, hogy a Bindings lapon jelöljük be a Client for Microsoft Networks-öt.
Nyissuk meg a My Computer csoportban a Dial-Up Networking ablakot és itt válasszuk a Make New Connection ikont. Az ezután megjelenõ párbeszéd ablakokban kell megadni a választott szolgáltató nevét, elérési telefonszámát és az eléréshez használt modemünk paramétereit. Ha mindezt elvégeztük, akkor egy új ikon fog megjelenni a Dial-Up Networking ablakban, amely az Internet szolgáltatónk nevét viseli. Kattintsunk erre az ikonra a jobb egér gombbal és válasszuk a Properties utasítást. A megjelenõ ablakban nyomjuk meg a Server Type gombot. A kinyíló párbeszéd ablakban lehet megadni az Internet szolgáltatónkkal való kapcsolat típusát (PPP, SLIP) és a megengedett hálózati protokollokat. Fontos, hogy a TCP/IP négyzet be legyen jelölve.
Ezeknek a beállításoknak az elvégzése után indítsuk újra a számítógépet.

Bár kissé bonyolultnak tûnik ez a beállítási folyamat, azonban ha egyszer ezt megfelelõen végigcsináltuk, akkor már minden Internet kezelõ programunk akadálytalanul fogja tudni használni a Dial-Up hozzáférést.
A különbözõ Internet szolgáltatások használatához tulajdonképpen semmi másra nincs szükségünk, hiszen a Microsoft Internet Explorer-je alkalmas a hálózaton található mindenféle protokoll kezelésére. Ez alól az egyetlen kivétel az elektronikus levelezés, amihez szintén találhatunk programot a Windows 95-ben. Microsoft Exchange segítségével könnyen tudjuk bonyolítani a világhálózaton keresztüli levelezésünket.
Napjainkban nagy harc folyik az Internet böngészõk piacán a Microsoft Internet Explorer és a Netscape Navigator között. Érdemes kipróbálni mindkét programot és azután kiválasztani, melyiket használjuk rendszeresen. Annál is inkább jó összehasonlítani a különbözõ programokat, hiszen a nagy verseny miatt, egyre több szolgáltatást tartalmaznak ezek a böngészõk, így például a Netscape legújabb programjában a Communicator-ban már olyan plusz szolgáltatásokat is megtalálhatunk, mint az elektronikus levelezés és hírcsoportok kezelése, Web oldalak készítése vagy az Interneten keresztüli telefon konferencia lebonyolítása.

Vissza a tartalomjegyzékhez!